Triathlon Sweden

Kunskapsplats för triathleter

Challenge Roth 2014 - Roger Boströms race report

Fakta:

Distans: 3,8k sim, 180k cykel och 42k löpning

Sim: Simning i kanal, 22 grader

Cykel: 180 km, 1 000 höjdmeter

Löp: Platt och en stor del på hårt grusunderlag

Väder: 33 grader och sol

Plats: Roth, Tyskland

Antal startande: 5 500, varav 1 500 i lag

Ja så kom dagen jag sett fram emot i ett år - Challenge Roth.

Först lite kuriosa, Challenge Roth är en av de absolut populäraste triathlontävlingarna i världen, nr 2 vill jag påstå efter Ironman Hawaii. Det tar ca 10 minuter sen är samtliga 5 500 startplatser fördelade på 3 500 individuella starter och 650 lag. I år firade tävlingen 30-år från att i början hetat Franken Triathlon. 

Fram till 2001 ingick tävlingen i Ironman-serien men "cirkus" mellan ägarna resulterade i att varumärket Challenge etablerades (här hittar du alla deras lopp) och är idag men en mycket bra motpol till Ironman med sina lopp runt om i världen på medeldistans och långdistans. Idag konkurrerar Ironman Frankfurt med sitt EM mot Challenge Roth som har DM. Jag har kört båda och kommer att prata om det lite längre fram, helt klart två fullblodstävlingar inom triathlon.

Hur gick det för mig?

Av de som kom i mål individuellt så kom jag totalt på plats 212 i min åldersklass av de 482 som kom i mål och totalt 839 av ca 3 500 (vet ej hur många som ej startade eller dnf). Av de som startade var det 647 som simmade snabbare än vad jag gjorde, min t1a plats 387, min cykeltid plats 768 totalt (ja, återkommer med kommentarer), t2 imponerande snabb och min bästa gren för dagen plats 178 av alla och löpningen (eller vad vi ska kalla den, återkommer med mer info även där, plats 1219). Kort, ja hade hoppas på en tid som var snabbare men extremt tacksam för denna upplevelse som växer för varje dag som går.


Uppladdning
Jag har förberett mig i ett år för denna tävling. Huvudsyftet var att få genomföra denna omtalade tävling och få en respektabel tid som jag vet ligger nära vad jag är kapabel till. Tankar for kring 930 om jag hade en riktigt bra dag. För att ta mig dit så har jag jobbat framförallt på cyklingen där jag gjorde ett test under Vansbro Triathlon som visade att jag var "färdig" och redo för detta (har jobbat med Björn Andersson och gjort fina framsteg). Det som var värre är att jag dragits med löpskador som resulterat i att jag sedan mitten av maj inte sprungit i princip alls. Trots detta var min tanke att jag hur som helst har lätt för att springa snabbt, väger "ett hekto" i tävlingsform och sprang faktiskt ganska bra från oktober till januari så det borde i alla fall funka, på något sätt i alla fall.

Simningen har gått stabilt, simmat längre, bättre teknik och är starkare så en simtid runt 105 tycker jag är rimligt och gärna under.

Löp, hmm - tränad 330 tänkte jag och som nu, ohärdad 400-430.

Bra växlingar på detta och näringsintag så kommer det att gå som en dans trots att dagen skulle bjuda på 33-35 graders värme.

Tävlingsdagen
Upp, extremt pigg och fokuserad. Kan inte påstå att jag sovit på natten, snarare slumrat i ett meditativt tillstånd med samma känsla om när man ska med ett tidigt morgonflyg och ligger på spänn och väntar på att klockan ska ringa.

Hade skrivit "kom i-håg lapp" till mig själv vad jag skulle göra typ "tejpa vad" "tävlingskläder" "pulsband" "frukost" "chip" "nummerlapp" osv. Åt en lätt frukost för att ha "systemet" så rent som möjligt och redo för "gelday". Fick skjuts till starten och var framme strax efter klockan 0500. Här är en bild från växlingsområdet i gryningen. Lägg till lite klassisk musik så förstår du känslan.

 Jag hade fått en plats i proffsklassen (vilket jag kan förstå ;), du kommer att se på mina cykelbilder att jag helt klart hör hemma där) vilket betydde att jag startade 630. Allt var klappat och klart för race, hjulen pumpade, toabesök klart och jag var lugn och koncentrerade. Roade mig lite med att höra vad speakern ropade ut "Hello, we need som glue, anyone bring in to the big speakers please" "Hello, we need a neopren, size medium, please bring it..." "We need a front wheel..." "We need swim googles" Sen återkopplade han att alla grejer som behövdes dök upp.

Dags för simstarten
Jag och 299 andra snabba simmare hoppade i vattnet ca 10 min före start. Körde några snabba ruscher men tänkte sen att jag kommer att få simma så det finns ingen anledning att värma mer, njöt istället av tillvaron. Axlar osv hade jag värmt upp på land. Flera tusen personer efter kanalen. Uppskattar det till ca 6000 trifans.Nedan kan du se två filmer som Chris McCormac lagt upp. Notera alla människor, inramningen, de röda påsarna som ligger vid "swim exit". Alla som står på bron, luftballongerna, solen osv - magiskt. Vid den här tiden ligger jag i position redo för start och det är först efteråt jag förstått hur många som orkade gå upp och bevittna detta.

Klurade lite på vilken position jag skulle ha men 300 personer i en kanal är väldigt lite så vill påstå att simstarten var helt odramatisk. Vi skulle simma 1550 m, lätt medströms, 1900 lätt motströms och sen tilllbaka till T1. Min plan var att drafta hela simningen, långa fina drag, bra grepp i vattnet osv. PANG gick starten och jag är precis bakom han som lyfter upp startlinjen. Tjoho, nu är vi iväg! "Du gamla du fria....la la laaaaaaa"

Går ju bra det här. Hittade bra vatten från start, kändes fint och kul. Efter ca 500 m så kunde jag konstatera att j-lar vad fort de simmar för det började bli en lucka och jag hade ingen att drafta på. Däremot hade jag världens bästa draftare på mina fötter (kände lätt kontakt då och då men inte mer). Jaha, tänkte jag - skit idet, vi kör på. Navigerade väldigt bra fast det var i en kanal och i princip omöjligt att göra för stora utsvävningar utan att simma rakt in i en kajak eller gå på grund. Efter vändpunkten simmade jag på bra, samma tryck. Supernöjd med Huuben som gör att vader sparas och att armrotationen förenklas, gav mig självförtroende. Efter sista vändpunkten lite högre tryck sen swimexit. Ni ser mig utan badmössa, den rök efter ca 800 m vilket var skönt i o m att det blev väldigt varmt (vattnet höll 22 grader). Hade jag vetat att de skulle filma hade jag varit lite alertare :)

Tid 1:08. Var HELT säker på att jag simmat på minst 105. Tog jag i? Nej. Plockade jag upp mig själv så att tvåtaktsanding var ett måste? Nej. Varför inte? Trodde det gick tillräckligt snabbt ändå, skulle bli en lång dag och var övertygad att jag det gick enligt plan. Här finns lite att jobba på, strategi simning. Betyg till mig själv: 3+ för jag höll mig till planen och med lite drafting så hade jag varit på minst 105. Lärdom, borde nog startat i grupp 2 eller 3.

T1
De kör med påssystem i Roth. Det innebär att jag lagt en påse med det jag skulle ha med mig på cykeln precis där jag går upp från simningen (självklart i ordnad organiserad form, var trots allt i Tyskland). Min påse var i prinicp tom då allt jag ville ha fanns på cykeln. Av med våtdräkten, ner i simpåsen och jogga till cykeln. Hittade den utan problem (fast jag tävlar utan glasögon och linser). Ut med den och iväg. Hade lite strul med att få i ena foten men det gick till slut.

Cyklingen
Som jag nämnde tidigare har jag jobbat mycket med att utveckla min cykling. Vill bli starkare, segare, uthålligare, explosivare men framförallt bättre totalt. Som jag nämnde inledningsvis gav mig testet i Vansbro Triathlon beviset för att jag jobbat rätt. Körde förvisso bara cykeldelen (ja en del förmåner jag har som ingår i tävlingsledningen ;), sen återgå till jobbet) men fick testa mig själv i rätt miljö.

Cykelbanan är 90 km x 2 varv, 1 000 höjdmeter. Hade förmånen att köra den med bil några dagar innan start så jag såg vad jag skulle ha att göra med. Upplevde den mer kuperad än vad jag kunde föreställa mig, svårt att hitta cykelrytm - var svårcyklad tyckte jag. I Sverige är det för det mesta platt, tränat lite för mkt på det.

Planen var hur som helst ganska enkel, snitta 220-30 watt, inte gå över 310-20 w uppför och trycka på upp till 250-60 w där det var bra läge. Skitenkelt och klart som korvspad. Om jag lyckas är en annan sak men så var det tänkt i alla fall. Sagt och gjort, upp på hojen iväg. På första stället där det var läge att trycka på lite så tyckte jag att jag hade "mesiga" ben, typ kraftlösa mer "här är jag ute och fincyklar", kollade till på wattmätaren och kunde konstatera att den visade inga watt alls, - hur sakta cyklar jag egentligen?, tänkte jag. För första gången sen wattmätaren monterades på cykel visar inte denna eminenta dyra lilla pryl inte watten!!! What the *@^¨!?! Efter att fipplat med klockan så kunde jag konstatera att jag inte kunde få någon återkoppling idag, inte för watt i alla fall.

Hmmm, vad gör jag nu då? Ja, vi byter till pulsstrategi - lägger mig 140-150 - sagt och gjort så fick det bli. Cyklade på med planen att ha ett stabilt första varv och sen öka andra. Lite klurigt då min puls har en benägenhet av att sjunka men upplevd ansträngning går åt andra hållet, visste att det skulle röra till det längre fram i loppet så jag "var på min vakt". Det kluriga med det är att jag måste välja sida ex att försöka hålla i pulsen (för det är min varvräknare) och bortse från det som pågår från midjan och neråt, det som gör ont. Fokus var att cykla stabilt och sköta näringsintaget ordentligt. Åt en gel per 20 min, sköljde ner den med vatten och tog därefter lite sportdryck. Fungerade toppen. Denna produkt kan jag rekommendera, åt som sagt ganska många. Lätta att få ner och magen ville ha fler.

Under varv två märkte jag att pulsen började sjunka och jag funderade på vad jag skulle hitta på. Nu snart är det ju dags att springa ett marathon. Temperaturen är 34 grader, ska jag puscha eller jag ska jag sikta på att ge benen en chans? (vet, helt puckad diskussion att ha med sig själv när du är trött, cyklat i över tre timmar, sugen på en kall öl osv - planen MÅSTE inkl. fall-backstrategier på plats INNAN och dessa ska jag hålla mig till). Tar här beslutet att jag kör på men tar inte ut mig. Då hade jag cyklat ca 140 k. Min egen motivering, ska i mål. Sagt och gjort, körde på, lite snabbare, lite regelbundet, framåt men utan jävlar anamma - tävlingsRoger var inte riktigt där längre. Här vill jag understryka hur viktigt det är att ex ha vänner med i ett lopp som du vill tävla med. Finns inte det riktiga målet kommer det att vara väldigt svårt ta ut det där sista som ger den fina tiden. Ställa upp "bara för sakens skull" om du inte har lust kommer aldrig att bli bra. I mitt fall hade jag lust, hur mycket som helst men saknade någon att fajtas med därute som jag kände igen.

Fick kramp några gånger men det var inget som störde, går bort efter ett tag om jag backar lite från det jag just då håller på med. Det hör till.

Cyklade dessa 180 km i princip själv. Antingen kom snabbare AG ikapp mig och de var för snabba eller så kom jag ikapp någon som simmade snabbare än vad jag gjorde. Extremt ren tävling som var fri från drafting där jag befann mig. Hur som helst så kom jag i mål till slut. Kände att jag ätit och druckit bra vilket jag klappade mig på axeln för. Magen gillar gels!

Solarer Berg

Ja, herregud. När jag såg denna bild och la till den till allt annat jag hört från Challenge Roth så bestämde jag mig för att köra denna tävling. Vad ni ser nedan är en backe som är ca 400 m, vi cyklade rakt in i folkmassan och upp för backen. Den är kantad med glada tyskar, trifans och anhöriga som hejar fram oss i tiofaldiga led. Helt galen känsla och jag hade svårt att hålla mig för skratt. Sjukt kul inslag!!!

Betyg cykel: 2+ av den enkla anledning att jag inte lyckades komma in i cykeltävlingen, ej hade vett att kolla så att wattmätaren fungerade (självklart kollade jag allt annat men inte det) dagarna innan. Kände mig "naken" utan den information då hela jag just nu är konverterad till watt. (Gillar tanken att bli bra utan en massa tekniska prylar och kläder. Kan bli min nästa grej.

Ovan en typisk bild från första varvet. Jag leder tåget men följer ingen. Inte många cyklister att tävla med. Hade svårt att tagga till under dessa förhållanden. Här är det bra att ha tillgång till wattmätare alt sin pulszon för att säkerställa att belastningen är rätt.

Varv två. Säga vad man vill men fotograferna gjorde ett j-la bra jobb. Flera gånger åkte vi genom fotostudios, blixtrade överallt.

T2
Rullar in, hoppar ur skorna, en funktionär tar min cykel (coolt så gör de på Hawaii också och även på Ironman Frankfurt, gillar det). På väg fram får jag mina löpargrejer i påse nr 2, en funktionär jobbar järnet med att få ut mina löpargrejer och stoppa ner mina cykelgrejer i samma påse. Tänker, - kan du ta det lite lugnt jag har faktiskt precis cyklat 180 k!!! Nu hör ju inte hon vad jag tänker och vips var jag klar för att springa iväg. Plats 178 av ca 3 500 personer, det är WeltClasse tycker jag. Betyg 5. BRA ROGER!!!!

Löpning
Ja, då var det dags att se om vaderna håller överhuvudtaget eller om jag har en längre promenad än fyramilamarchen i lumpen framför mig. Joggar iväg lätt och inväntar minut tio då allt brukar braka. Passerar tio minuter, tittar på klockan och ser att jag håller strax under 6 min/km. Hmm...ska detta gå? Sexfart kan jag ju hålla i sömnen. Kommer upp till 7 km och känner att vaderna håller men låren börjar värka. Vad är nu detta då? I detta fall handlade dock om att jag som jag skrev tidigare inte var tillräckligt muskulärt föreberedd/stark för att hantera den belastning och skulle ta mig genom denna löpsträcka. Cyklingen hade plockat ut sitt från kontot och så mkt mer fart fanns inte kvar. Jag sprang och lyssnade till råden jag fått över hur hantera löpningen i den extrema värmen som min vän Clas Björling rådde mig till, gå lite vid varje kontroll för att säkerställa att jag får i mig energi och vätska. Sagt och gjort, så fick det bli. För varje km värkte det mer men kilometer efter kilometer avverkades. Tog då ett beslut att testa två faktum mot varandra jogga så bra det går eller gå. Joggade så bra det gick och då var jag ofta kring 625-30. Gick och då var jag på ca 1010. Med det resultatet går det INTE att gå!! Spring och var glad att vaderna håller istället!!! Då kan du löpträna när du kommer hem och kanske få in en tävling till för att visa för dig själv vad du kan. Höll mig till den planen och höll mig löpande (eller vad vi ska kalla det) under större delen loppet.

Betyg löpning: Under förutsättningarna 3-. Det som var bra var ändå mitt pannben att jag sprang fast jag aldrig haft så ont någonsin. Att jag lyckades hålla ihop tankarna och göra detta lopp trots vetskapen att jag inte var förberedd för att springa på den nivå jag vet att jag kan. Energiintag igen var bra. Det som inte var bra tiden för maran, är snabbare.

Bjuder på en löpbild, lägg märke till min höga häl :) Den här är tagen 10 meter före målgång.

Sluttid: 11:22

Keynotes till mig själv:


- Spring terräng, det ger mig starka ben och härligt pulsdropp från hög belastning till tävlingspuls. Ursvik Extrem ett varv per vecka och två varv som distanslöpning. Abborrmilen x 2 också bra.
- Ta ur batterier ur din wattmätare vid längre transport av cykel och ha med reserv (mina är svåra att få tag på pga udda modell)

- Våga simma hårdare. Helt enkelt ta i mer. Kör hårdare och längre serier i bassäng, speciellt inför tävling. Du kanske inte har världens bästa teknik men tar du i med den teknik du har simmar du snabbare. Vänj dig vid den belastningen. Draftning är en förutsättning för mig att kapa extra tid.

- Vårda kroppen så att den håller för träning, core, säte, vila, massage

- Finns det tid, tävla mer för att få den erfarenheten men framförallt farten.

- Ät en gel per 20 min, skölj ner med vatten och däremellan sportdryck, ngt mer behövs ej. Skippa att ta med egen gel.

Betyg Challenge Roth: 5

Slutsummering: Challenge Roth är en fantastisk tävling som jag hoppas alla som läser detta får bekanta sig med någon gång. Måndagen den 28 juli kl 10:00 släpps de platser som är kvar (nu slut, tog 4 minuter). Häng på låset och hoppas du får en plats.

Simningen är fantastisk och cykelbanan är rolig MEN mkt tuffare än vad jag var beredd på. Dischjul överkurs. Löpningen är en mental utmaningen (långa raksträckor efter kanalen) men det går att springa fort då den är platt. Underlaget är under större delen, hård packat grus. Till skillnad från ITU-tävlingar så tillåts musikspelare på under löpningen.

Rent arrangörsmässigt så är Roth det absolut bästa jag upplevt. Varenda energistation var perfekt, trafikvakter, informatörer, funktionärer, publiken, mässan, race marshalls m m. Organisation före, under och efter tävlingen. Extremt bra!! Ironman Frankfurt var också bra men simdelen där tyckte jag inte om (skicka iväg 2000 triathleter samtidigt är inte bra längre, speciellt inte när fler och fler lärt sig simma) jämfört med Roth och allt runt om kring var inte lika hjärtligt, genuint som i Roth. Roth var äkta triathlonglädje och det smittar. Välj Roth om du får möjlighet!!! Kan också tillägga att Ironman Sweden också är av hög kvalitet, speciellt cykelbanan på Öland och löpbanan genom Kalmar centrum. Kan också ha att göra med att jag satte pb där...

Sen måste jag ta av mig hatten för Clas Björling som körde Challenge Roth på 8:15 2006 och Rasmus Henning vann samma tävling 2010 på tiden 7:52. Herregud, vad är ni gjorda av!!! :)

Är det någon som vill ha info om Roth, träningstips, info om de omtalade nålarna på Access Rehab, hur man byter batteri på en Rotor Powermeter eller annat så är det bara att höra av sig!

Tack för att du tog dig tid att läsa. I'll be back stronger than ever!

Har du ytterligare tid så ta en titt på denna video där du ser hur dagen var. Kommentatorn pratar tyska.

https://www.youtube.com/watch?v=_m2l_1JpVpc

/Roger Boström

Ps. Fick möjlighet att prata lite med Luke Mckenzie som bodde några hus längre ner efter gatan. Det var kul det med, i alla fall för mig. Han ville byta cykel rakt av men jag sa nej, vem vill cykla en Scott Plasma 5? :)

Visningar: 749

Kommentera

Du måste vara medlem i Triathlon Sweden för att lägga till kommentarer!

Gå med i Triathlon Sweden

Triathlon Sweden på Facebook, klicka logga

Stretching-övrningar, klicka bild

Triathlon Sweden rekommenderar

Triathlon Calculator

Running Calculator

Vilken tid ska du ha på loppet? klicka här!

Triathlon injury prevention archive

Videor

  • Lägg till videor
  • Se alla

Kontaktuppgifter

triathlonsweden@gmail.com

© 2017   Created by Triathlon Sweden.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor