Triathlon Sweden

Kunskapsplats för triathleter

Triathlon Sweden testar olika produkter löpande. Den senaste tiden har vi provat en rad olika våtdräkter från Sailfish och 2XU. Nu har turen kommit till HUUB 3:5. Denna dräkt har det varit mycket mystik över. Samtliga tester vittnar om att den är helt revolutionerande. Den speciella designen, tekniska konstruktionen som ger det utomordentliga vattenläget och vad de flesta upplever - de simmar snabbare.

Våtdräktstestet går till på följande sätt. Lätt uppvärmning i 200 m med dräkten. Därefter 4 x 100 m start 2 min i 50 m bassäng. De förra våtdräktstestet genomfördes på Playitas före jul och jag är inte en bättre simmare nu än vad jag var då så tiderna är helt klart relevanta. Värt att informera om är att jag ej är simmare från början och har tränat mig till en medelgod simmare. Gjorde 1.07 på Kalmar IM 2012.

Innan jag berättar om tiderna så här är några spontan reflektioner om dräkten.

Dräkten har olika typer av gummi. En del är mindre flexibel medans andra delar således är mer flexibla. Det mindre flexibla gummit har de satt där du helt enkelt inte behöver vara rörligt. Det mer orörliga gummit är den ljusgråa partiet på bilden och är uppbyggt av tre partier. Runt det ljusgråa partiet har de lagt ett tjockare flexibelt gummi. Resultatet är att du får ett väldigt högt vattenläge och genom det simmare du snabbare för att ditt eget motstånd i vattnet blir lägre.

En annan detalj som jag reflekterade över var att de försökt minska tryck över muskelgrupper som annars riskerar att krampa vid simning p.g.a. bl a dålig blodcirkulation. Bredvid har du en bild på hur dräkten ser ut över vaderna. Ett tunt väldigt elastiskt material som sitter åt men som inte klämmer åt. Att simma, få kramp i vaderna, springa till cykeln och sedan cykla bort symtomen kostar tid och är obehagligt. Skulle det visa sig att detta fungerar så är det bra.

Samma tekniska lösning har de använt över biceps men där handlar det mer om att öka rörligheten (upplever jag) vilket är bra för ditt "grepp" och "höga armbågar" än att minska tryck över överarmen.

Något som är lite coolt är den nya dragkedjevarianten som de tagit fram. Den fungerar så här; du drar upp dragkedjan nedifrån och upp. Väl uppe så fäster du kardborrlåset enligt konstens alla regler. När du simmat klart så tar du tag i snöret till dragkedjan och rycker det rakt upp. Då låser du upp hela ryggen och kan enkelt ta av dig dräkten. Som du ser på bilden så tar dragkedjan slut på höger sida men fortsätter på vänster sida, när du för dragskon uppåt så sitter helt enkelt inte dragkedjan ihop och du kan lätt öppna ryggen. Vi misstänker att det går att låsa snöret så att inte det går upp av en olyckshändelse i en race-situation. Just nu oklart hur det skulle gå till. Men varför måste jag trä i dragkedjan från början nere i svanken? Hade varit enklare om det bara vore att dra den uppåt. Lite klurigt att få till själv.

Sen var det det här med att inte korsa armarna över centrumlinjen när du simmar. För att förhindra det så har de byggt in material som helt enkelt förhindrar att den rörelsen fullföljs. Genom det så kommer du att få en bättre handisättning i vatten och mindre vobbling i vattnet (är det tänkt).

Upplevelsen i vattnet då? Spontant kände jag tre saker;

1) den känns "hal" i rotationsmomentet. Efter att ha läst på lite till har jag förstått att det är bara för att jag ligger så högt upp i vattnet och det tar lite tid att vänja sig vid det.

2) mer material i nacken än konkurrenterna. Mentalt känns det som att det då bildas en liten puckel som bromsar vattenflödet från huvudet. Också något som säkert går att vänja sig med.

3) bra rörlighet i axlar och armar som underlättar att simma mer rätt än fel.

En mycket skön dräkt!

Och nu då, hur såg tiderna ut? Tidigare rekorddräkter var Sailfish One och 2XU R3

Varv 1 - 1:25.29

Varv 2 - 1:26.47

Varv 3 - 1.28:05

Varv 4 - 1.29:47

Det är den snabbaste serien jag gjort i en dräkt (och i en bassäng överhuvudtaget) och Huub:en går upp på plats nr 1.
Det som förvånar mig är differensen mellan den snabbaste och långsammaste tiden. Vad är det jag gjorde annorlunda mellan framförallt varv 2 till 4. Känns som att det mer var något tekniskt än muskulärt. Vattenintag? Svårt att bemästra det höga vattenläget? Oavsett vad, det här är snabbt för att vara mig.

För att ytterligare testa denna så körde jag även en serie två dagar senare under ett simpass om 5 x 25 m, start 60 s och kom in på 40 s varje gång. Kändes stabilt.

Vad kostar den? 5 000 kr och kommer att säljas i Norden av Rasmus Henning via www.trinordic.com, epost rh@trinordic.nu. Prismässigt så ligger den i samma klass som övriga dräkter för den envise elitmotionären och lägre än de dräkter som är framtagna för de som kan simma.

Hur den står sig mot andra dräkter kan du läsa i det mer detaljerade jämförelseunderlaget som du hittar här.

Sammanfattning:

Den snabbaste dräkten jag simmat i men inte den skönaste. Dragkedjan känns läskig samt att det fippligt att sätta på den själv. Underbar känsla i vattnet och helt klart en dräkt vi kommer att få se mer av i sommaren triathlontävlingar. Fortsättning följer i en sjö eller hav under våren. Hälsningar Roger

Här hittar du en film som tar dig igenom hela dräkten uppbyggnad.

Visningar: 2496

Kommentera

Du måste vara medlem i Triathlon Sweden för att lägga till kommentarer!

Gå med i Triathlon Sweden

Triathlon Sweden på Facebook, klicka logga

Stretching-övrningar, klicka bild

Triathlon Sweden rekommenderar

Triathlon Calculator

Running Calculator

Vilken tid ska du ha på loppet? klicka här!

Triathlon injury prevention archive

Videor

  • Lägg till videor
  • Se alla

Kontaktuppgifter

triathlonsweden@gmail.com

© 2017   Created by Triathlon Sweden.   Drivs med tekniken bakom

Emblem  |  Rapportera en händelse  |  Användarvillkor