Blog

Bli en bättre triatlet med styrketräning

Om du vill bli bra på din sport är det viktigt att träna på rätt sätt, triathlon är inget undantag. Styrketräning har en central roll i att kunna bli bättre och ha en stark kropp. Det gäller dock att lägga upp styrketräningen på ett sätt så att den gynnar prestationsutvecklingen. För att kunna styrketräna behöver du utrustning. Genom att investera i ibland annat bra hantlar kan du komma långt. Med hantlar kan du genomföra många styrkeövningar som stärker kroppen. Exempelvis hantelpress, utfallsgång, bröstpress, hantelrodd och mycket mer.

En symmetrisk kropp är mindre skadebenägen

Att ha en symmetrisk kropp är en bra försäkran mot skador när du tränar och tävlar i triathlon. Det kommer även att ha en positiv inverkan på kontinuiteten att ha en stark kropp som i sin tur är en av de viktigaste faktorerna för en bra prestationsutveckling. En annan faktor som är viktig när det gäller styrketräning är att du kan utveckla mer kraft, vilket gör dig snabbare och bättre.

Bli mer kraftfull med styrketräning

När du ska träna för att bli bättre i triathlon är det viktigt att du bygger din träning på tre viktiga faktorer, nämligen kontinuitet, en planerad progression och tålamod. Detta gäller all träning och inte bara styrketräningen. Att ha en god styrkeuthållighet är fundamentet i uthållighetsidrott. Hur du ska träna för att ha en god styrka är dock individuellt beroende på kroppsuppbyggnad och kön. Det är en fördel att styrketräna på ett sätt så att det gynnar cykling, löpning och simning. Det är främst rygg, ben, knän, vader, axlar och bröst som du ska lägga fokus på. Den största vinsten med att få mer kraft genom styrketräning är att du kan bli en bättre simmare och cyklist.

Gör en bra träningsplanering

För att du ska bli bättre på triathlon behöver det även finnas ett samspel mellan belastningen och vilan. Om du också vill vara riktigt bra tränad till ett lopp behöver du planera din träning noggrant. Träningsplanering är också avgörande för att du ska undvika skador och överbelastning. Att göra en bra träningsplan är otroligt viktigt om du vill kunna nå dina uppsatta mål du ha i din sport.

appdev