Blog

Motorsport

Intresset för motorsport är mycket stort i Sverige. Det finns flera olika grenar och typer av motorfordon inom sporten med allt från rally till motorcross, bilar och motorcyklar. Bara inom bilsporten kan motorintresserade välja mellan många olika inriktningar, men kostnaden varierar stort. Trots att motorsport, Formel 1, räknas som en av världens dyraste sport behöver det inte kosta jättemycket att syssla med bilsport, beroende på vilken inriktning du väljer.

Motorsport är en fartfylld sport som nästan vem som helst kan utöva. Det finns flera olika grenar att välja mellan som exempelvis Dragracing, Karting, Folkrace, Rally och Rallycross. Det är inte komplicerat att börja med motorsport. Unga förare väljer väldigt ofta att börja med Karting eller Crosskart. Det är enklare grenar som ger den unga föraren en hel del erfarenhet. Självklart kan äldre förare med körkort börja med motorsport med sin egen bil. Om du funderar på att sälja din bil för att exempelvis skaffa en bil som är mer lämpad för motorsport kan du få en personlig samt noggrann bilvärdering hos Riddermark Bil. Genom att fylla i ett formulär online får du svar per telefon samma dag. Värderingen utförs av en professionell värderare och du behöver inte åka till en bilhandlare. Riddermark Bil betalar ofta mer samt kommer även till dig med både betalning och upphämtning av din bil.

I Sverige finns det inom bilsporten sexton olika grenar (totalt) med flera olika klasser. De vanligaste inriktningarna är dragracing, folkrace samt rally och rallycross. Folkrace är en bilsport som ökat stort i popularitet och som inte är särskilt dyrt att syssla med. Kostnaden för bilarna hålls nere eftersom samtliga bilar som deltar i en tävling är till salu efter finalen. Rallycross och Rally är också en mycket populär bilsport i både Sverige och Finland som dessutom har producerat några av världens bästa förare. Karting är en bra början för yngre och många av de största förarna började sin karriär med just Karting.

För att börja tävla behöver du bli medlem i någon av de många motorklubbarna som finns i Sverige. Klubben måste dock vara ansluten till Svenska Bilsportförbundet. Här kan du skaffa din licens för att börja tävla och dessutom finns många gånger möjlighet att köpa tävlingsbilar (begagnade) och utrustning till bra pris. Det kan nämnas att det inte finns något som hindrar dig som är motorintresserad att skaffa mer än en licens. Det ger dig möjligheten att kunna tävla i flera andra olika grenar inom bilsporten.

Några av de bästa förarna inom svensk motorsport har blivit snudd på legendariska. Inom Formel 1 är de största förarna Joakim Bonnier, Ronnie Pererson, Gunnar Nilsson, Reine Wisell, Stefan Johansson och senast Marcus Ericsson. Inom Rally har Sverige haft två världsmästare, Björn Waldegård och Stig Blomqvist som bidragit stort till att Rally numera är en av Sveriges mest populära bilsport.

appdev