Blog

Exotiska sporter från Asien

I Asien har det funnits och utövats kampsporter i tusentals år. En av de äldsta kampsporterna är kung fu, som utövats sedan hela 7000 år tillbaka i tiden. Faktum är att de tidigare formerna av kampsport som brottning eller boxning, som bland annat kung fu härstammar ifrån, sträcker sig ännu längre tillbaka, cirka 10 000 år.

Utövandet av kampsporten kung fu

Idag finns det många olika typer av kampsporter där man har världsturneringar varje år. Tittar man närmare på kung fu, finns det olika typer som wushu eller Shaolin kung fu. Wushu är egentligen ett annat namn för kung fu men är ett samlingsnamn för kinesisk kampsport. Betydelsen av ordet kung fu, skulle närmast kunna översättas som “skicklighet genom hårt arbete”. Ett intressant faktum, är att kung fu kan passa hela familjen och är bra för koordination och styrka, samt att man har roligt! Inom denna kampsport använder man sig av olika djurliknelser och rörelser. I kung fu kan man använda tekniker som tiger-kung fu, drake-kung fu, trana-, orm- eller panter-kung fu. En annan fascinerande teknik är den så kallade apan-kung fu, eller som det heter på engelska: drunken-monkey kung fu.. Har man sett filmer med kända Jackie Chan, vet man med all säkerhet hur denna teknik kan se ut. Kung fu är ett teoretiskt lärande om ett praktiskt system för självförsvar och har hälsofrämjande tekniker. Har man varit och utövat kung fu och är svettig, är det skönt med en svalkande dusch. Då vill man gärna dofta gott efteråt. Då kan man unna sig att använda en Paco Rabanne deo – en lyxig deo som finns både för män och kvinnor och doftar gudomligt gott!

Övriga asiatiska kampsporter

Förutom kung fu, finns det en mängd andra spännande sporter inom kampsport! Ett känt faktum är att det finns många fördelar med att utöva kampsport och kampsport främjar den psykiska hälsan, förbättrar koncentrationen och kreativiteten, samt ger en mycket god fysik och balans. Karate, som härstammar från Japan, är en kampsport som räknas till den unika, japanska budon. Karate har ett system av rankning där man har olika färger på bälten ju bättre och skickligare man blir. Den första färgen är vitt, sedan finns det färger som gult, orange, rött blått och mer däremellan. Den högsta rankningen man kan ha är ett svart bälte. En känd profil och skådespelare som Dolph Lundgren, har tredje gradens svart bälte i karatestilen kyokushinkais och har faktiskt både blivit svensk mästare och imponerande Europamästare. Det finns även kampsporter från Asien som aikido, judo, jujutsu, kendo och budo. Något som även är populärt att tävla i är thaiboxning. som härstammar från Thailand. Thaiboxning är en tuff sport som är mycket fysiskt krävande. I Svenska Budo & Kampsportsförbundet kan man, om man är intresserad, börja träna thaiboxning. Kampsporter är en allsidig sport där man tränar styrka, kroppskontroll, koordination och flexibilitet och fördelarna är många!

appdev