Blog

Sporten padel

Det finns en stor mängd olika sporter i världen. Vissa av dem liknar varandra medan andra är så olika som det bara går. Några av de sporter som de flesta känner till är fotboll, hockey, ridning och gymnastik. En sport som inte är riktigt lika välkänd är padel, som snabbt växer sig större.

Vad är padel?

Padel, som också kan kallas padeltennis, är en racketsport. Med racketsport avses sporter som spelas med hjälp av en typ av racket såsom till exempel badminton, tennis och pingis. Sportens ursprung är inte helt säkert men det var i alla fall mexikanen Enrique Corcuera som på 60-talet började spela padel ungefär såsom vi gör idag och anses därför vara sportens grundare. Padel utövas mest i Spanien samt Latinamerika. 1974 är året då spelet blev till vad det är idag med hjälp av Internationella Padelförbundet som administrerade regler och principer.

Padel spelas två mot två på en plan med två halvor som avdelas med ett nät. Att denna typ av plan används för padel gör att sporten liknar tennis. Något som dock skiljer sporterna åt är att man i padel får använda sig av väggarna, vilket då är mer som squash. En vanlig padelplan är 10×20 meter och har alltså väggar omkring sig. Det finns även en mindre bana som är ämnad åt singelspel, men som är mindre än vanligt. För att utöva sporten behöver man padelbollar samt padelracket. Ett padelracket har hål i sig och är gjort av kompositmaterial. En padelmatch spelas i bäst av tre eller fem set. För att vinna ett set måste man först få majoriteten av setets poäng. Olika sätt att få poäng på är:

  • Om bollen studsar två gånger i marken på motståndarens sida.
  • Om motståndaren slår bollen i nätet.
  • Om motståndaren slår ut bollen genom att träffa en av dina väggar eller direkt ut från planen.
  • Om motståndaren slår bollen i sitt eget galler.
  • Om motståndaren träffas av bollen.

Världsmästerskap i padel

Padel är inte med i OS men det finns ett padelvärldsmästerskap som startades år 1992. Internationella padeltennisförbundet arrangerar tävlingen som spelas vartannat år. Spanien och Argentina är de stora segrarna i mästerskapet hittills, vilket inte är så konstigt då sporten är mycket populär i dessa länder.

Ökad popularitet

För de som inte har hört talas om sporten innan så kommer det nog inte dröja länge förrän det sker. Padel är nämligen en av världens snabbaste växande sporter. År 2017 hade sporten 13 miljoner utövare världen över. På den senaste tiden har padel blivit allt större i Sverige och det har under de senaste åren byggts cirka 200 padelbanor i landet. År 2014 fanns det 25 föreningar inom sporten medan det år 2019 hade ökat till 75 stycken. Något som kan ha bidragit till sportens snabbt ökande popularitet är att den passar många olika målgrupper.

appdev